Перейти до контенту

成人の日 — День повноліття в Японії

🌸 成人の日 🌸
День Повноліття в Японії
🇯🇵

 
🇯🇵 Японія багата на традиції.
Однією з важливих стародавніх традицій Країни Вранішнього Сонця є День Повноліття — 成人の日 (Сейджíн-но хі) — посвячення у доросле життя, обряд ініціації, який проходять абсолютно всі Японці.
Церемонію святкування повноліття у Японії проводили ще у 700-х роках!
Вельми правильна традиція у Японців! Взагалі, виховання дітей і мóлоді в Японії на високому рівні, є чому повчитись!


🌸 成人の日 🇯🇵 成人式 🌸
🌸 🌸 🌸

成人の日・せいじん の ひ — seijin no hi — День Повноліття
Сейджін-но хі буквально можна перекласти як “День ставання людиною” 🙂
А небуквально, звісно ж, дорослішання.
成人式・せいじんしき — seijin shiki — Сейджíншíкі — церемонія повноліття.
成年・せいねん・seinen — повноліття.

Повноліття — в будь-якій культурі справа важлива, і японська не виняток.
Ба більше, повноліття в Японії настільки важливе, що має навіть своєрідний “обряд ініціації”.

День Повноліття в Японії відбувається щороку в другий понеділок січня.
Відтак, Сейджíн-но хі припадає на новорічні свята, якраз перед Кошьоґáцу — Малим Новим Роком — завершальним новорічним святом.
Так-так, у Японців — два Нових роки! 😁

День Повноліття — це не просто свято чи державний вихідний, а й дуже важливий етап у процесі дорослішання, який включає спеціальний одяг, церемонії, тощо. До цього дня дуже ретельно готуються і підлітки, і їхні батьки.
Щоби на Сейджíншíкі виглядати якнайкраще!

🌸 🌸 🌸

🌸 成人の日・成人式 🌸
Сейджíн-но хі й Сейджíншíкі
ІСТОРІЯ

Церемонію святкування повноліття у Японії проводили ще у 700-х роках!
У той час діти вельмож святкували етап переходу з дитинства у світ дорослих у віці близько 15-ти років. Залежно від віку, соціального становища та інших факторів, деякі діти вдягали дорослий одяг, робили дорослі зачіски, а інколи і змінювали ім’я.

1876 року, в епоху Реставрації Мейджí, японським урядом було встановлено вік досягнення повноліття у 20 років.
В релігії Шíнто навіть проводили спеціальну церемонію — ґемпýку для хлопчат та мóґі для дівчат.
Хлопцям брили чубчики, а волосся заплітали у косичку, в результаті чого утворювалася зачіска дорослого чоловіка — ебóші.
При цьому юнак змінював ім’я на доросле.
Дівчині вперше надягали доросле кімонó, фарбували зуби чорною фарбою, приводили до ладу брови, робили дорослу зачіску.
Віднині молоді люди могли брати шлюб.

1948 року уряд повоєнної Японії вирішив для традиційної церемонії повноліття визначити спеціальний День Повноліття 成人の日 (Сейджíн-но хі). Спершу його святкували водночас із завершальним новорічним святом Кошьоґáцу — Малим Новим Роком — чітко 15 січня, і воно стосувалося хлопців та дівчат, які народилися з 16 січня минулого року до 15 січня поточного.
Але в 2000 році вирішили перенести на другий понеділок січня, аби мати поспіль три вихідних. Змінили й правила. Тепер Сейджíн-но хі святкували ті, хто народився з 2 квітня минулого до 1 квітня поточного, тобто ті, хто народився протягом поточного навчального року.

Втім, 2022 року у Японців повноліття наступає в 20 років востаннє.
Із 2023 року повноліття в Японії наставатиме вже у 18 років, що викликає чималий суспільний резонанс серед старших поколінь. Адже змінюється усталена віковічна японська традиція! А в консервативній Імперії Ніппон традиції ретельно оберігають! Також виникає питання, що робити з Днем Повноліття та хто має проходити церемонію — наразі це питання відкрите та вирішуватиметься місцевою владою. Двома важливими арґументами за те, щоб лишити церемонію для 20-річної молоді є те, що у 18 років юнацтво саме закінчує школу та має на носі купу іспитів, тож в цей час їм не до церемоній; а також той факт, що одяг для церемонії та участь у ній вимагає чимало коштів, а навчання в університеті зазвичай витискає всі збереження з родини, тому недоцільно буде витрачатися ще й на церемонію саме в рік випуску зі школи.
Отже, зміна традиції ще під питанням.

В Японії церемонія повноліття 成人式 — Сейджíншíкі ще з давніх часів вважається важливим елементом соціальної культури.

🌸 🌸 🌸

Хто саме святкує 成人の日 День Повноліття?
🌸 🌸 🌸

成人の日 День Повноліття — це звісно ж свято для 少女 Шьóджьо і 少年 Шьóнен — дівчаток і хлопчиків, які перетворюються на 青年 Сейнéн — це юнак і 女性 Дзьосéй, або ж Куноíчі — панночка по-нашому.

Участь у церемоніях повноліття 成人式 — Сейджíншíкі беруть ті Японці, кому протягом минулого року виповнилось 20 років.

Повноліття в Японії офіційно настає у 20 років, а до того без підтримки батьків не можна ані відкрити рахунок у банку, ані купити собі сім-картку. Звісно ж, повноліття означає не лише більшу свободу дій, а й відповідальність, День Повноліття — спосіб дорослим надати стільки настанов молоді, скільки встигнуть.

Також, на честь повноліття дарують гроші: своїм дітям 10—15 тисяч єн (100—500$), онукам — до 100 тисяч єн (1000$), а дітям друзів 5—10 тисяч єн (до 100$). Зазвичай, у відповідь на привітальні гроші та подарунки (якщо це не родина) також щось дарують, тож потрібно заздалегідь закласти в бюджет кошти на подарунки у віддяку.

🌸 成人の日・成人式 🌸
Сейджíн-но хі й Сейджíншíкі
Як відзначають День Повноліття і Церемонію Повноліття?

Сучасні молоді Японці мають свої традиції.
В першу чергу — цього дня неймовірно гарно вдягаються!
Дівчата зазвичай одягають яскраві дорогі зимові кімоно з довгими рукавами, що називаються "фурісóде" й передаються у спадок, (або ж орендують на день), пояс óбі, хутряну накидку, взуття — дзóрі. Крім цього, роблять традиційні зачіски, одягають традиційні аксесуари — зазвичай це роблять в салонах, що спеціалізуються на такому, і коштує все разом чимало.
Хлопці ж часто обирають європейські класичні костюми, хоч подекуди можна зустріти і класичні чоловічі кімонó, хаóрі (жакет) та хакáма (довгі штани).

Часто на День Повноліття замовляють фотосесії, адже не щодня так гарно вбираються у традиційні японські однострóї та стильні костюми.

Сейджíншíкі відбуваються по всій Японії.
Церемонія Сейджíншíкі будь де в Японії відбувається у муніципалітеті, тож для кожного містечка (чи району, якщо мова про велике місто) — церемонія своя. Записуються на неї також згідно з місцем реєстрації проживання.
Політики, посадові особи разом із відомими зірками шоу-бізнесу та іншими відомими людьми, включно з викладачами, вчителями, сенсеями і батьками, вітають молодих людей з тим, що вони стали дорослими повноправними членами суспільства, бажають успіхів у майбутньому житті. Мер чи голова району проголошує промову, де закликає молодь бути відповідальними містянами та усвідомлювати те, що вони тепер дорослі. Виступ цей відбувається або в холі міської ради, або в іншому великому залі, доступному місту.
Та останніми роками популярним варіантом стало проводити церемонію у місцевих парках розваг (а в Японії вони великі), щоб одразу можна було й розважатися на святкуванні.

Після цього зазвичай відвідують храми та святилища, щоб помолитися за успіх в дорослому житті.
Молоді люди відвідують храм, де моляться богам та загадують бажання.
В Храмі Мейджí влаштовується навіть ритуал лучників — момóте шíкі. Спершу стріляють два жреці, вдягнені у біле, а потім стріляють лучники, вдягнені у самий найяскравіший одяг.

Ну а далі — вечірки!
Після традиційної офіційної та релігійної частини молодь перетікає до барів, пабів та ресторанів, де починається справжня гулянка!
Хтось святкує з однолітками, хтось просто з друзями — тут вже залежить від людини.

А увечері вже повнолітні Японці збираються з сім’єю, і часто вперше з батьками випивають щось алкогольне — вперше у житті!

🌸 🌸 🌸

🌸 成人の日・成人式 🌸

🌸 🌸 🌸

🌸 成人の日・成人式 🌸
Сейджíн-но хі й Сейджíншíкі
День Повноліття в місті Нáруто
鳴門市成人式

🌸 成人の日 🇯🇵 成人式 🌸
🌸 🌸 🌸

Матеріял укладено з відкритих джерел:
© Японський клуб «Nihonbu»
© Японський клуб «Nihonbu»
© «Amanogawa» — Аніме українською
© 在日ウクライナ大使館 • Посольство України в Японії
© 人気のブログ — 鳴門市成人式
成人の日
成人式