Перейти до контенту

❃ “Галицькі Смаколики”

❃ “Галицькі Смаколики” ❃

 
Стародавні рецепти кулінарних витворів Галичини початку ХХ століття у проєкті „Галицькі Смаколики“ за мотивами роману Софії Андрухович “Фелікс Австрія” та екранізації “Віддана”.
12 відеорецептів галицької кухні стануть в нагоді будь-якій ґаздині.


Чудовий проєкт “Галицькі Смаколики”, натхнений кулінарними витворами Галичини початку ХХ століття, було започатковано під час екранізації кінороману “Віддана” за мотивами романтичного бестселеру Софії Андрухович “Фелікс Австрія”.
Мета проєкту: відтворити кулінарну культуру, яка полягала не в умінні відрізнити гарну кнайпу від поганої, а в розумінні процесів, які відбуваються на патéльні чи в банякý, щоб люди споживали їжу усвідомлено і смакуючи, аби усе спожите йшло лише на користь.
Та найважливіше, аби з нашого столу не зникали нáїдки наших Бабусь, а з лексикону — їхні назви.

Цикл з 12 кулінарних відеорецептів традиційної галицької кухні неймовірно файно і кольоритно розкриває таємниці приготування традиційних галицьких страв за стародавніми рецептами. Приготування страв наживо у відеорецептах файно втілила пані Ірина Бактиая під орудою леґендарної кулінарної майстрині пані Стефи (дослідниця галицької кухні Маріанна Душар) під чудове аранжування композитора Максима Корнилюка традиційної галицької коломийочки.

“Галицькі Смаколики” це не лише відеопроєкт, але й Кулінарний Записник, що вийшов друком в рамках виробництва кінострічки “Віддана” від компанії “FILM.UA Production”.

Життя книжкових і кіно персонажів може стати частиною звичного побуту.
Тепер у шанувальників роману Софії Андрухович “Фелікс Австрія” та фільму “Віддана” буде чудова нагода долучитись до їхніх кулінарних таємниць, а смаколики, які готували головні героїні Стефáнія та Адéля, легко потраплять на ваш святковий стіл.

Роман і кінострічка занурюють у атмосферу Галичини кінця ХІХ — початку ХХ століття, зокрема завдяки надзвичайно кольоритній поетиці кухні, купування продуктів та приготування їжі.
Назви галицьких страв звучать як музика: карманáдлі, шницлі, балярóни, кльóпси, п’яци, андрýти, роґáльки, ґалярéтка, різдвяний борщ з крéпликами, вýджений шпондерóк, цвібáк, налисники, грибóва зýпа й грибівка з пенцáком…
Як готувати галицький різдвяний борщ з крéпликами, салатку мізéрію, цвíклі, студенéць, грибівку з пенцáком, фальшивого зайця, налисники, лисички з кулешею, мандариновий сирник з курдом чи роґáльки з конфітýрою — всі ці рецепти можна знайти у Кулінарному Записнику “Галицькі Смаколики” або ж переглянути у відеорецептах однойменного проєкту.

Та й не лише шанувальникам роману стануть в нагоді галицькі рецепти.
До Різдвяних Свят, Великóдня чи навіть щодня будь-яка добра ґаздиня зможе здивувати свою родину справжніми галицькими смаколиками! Будь-хто, закоханий у справу куховарства, оцінить прості у приготуванні, але такі вишукані галицькі страви. І будьте певні, ще більше ці страви оцінять рідні й близькі, для кого вони готувались!

Вашій увазі пропонуються рецепти 12 страв трьох варіянтів традиційного галицького обіду.

❃ “Галицькі Смаколики” ❃
12 галицьких страв
Стародавні рецепти

 

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 1 — БОРЩ ГАЛИЦЬКИЙ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 2 — ФАЛЬШИВИЙ ЗАЄЦЬ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 3 — САЛАТКА “ЦВІКЛІ”

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 4 — КОНФІТУРА З ТРОЯНДИ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 5 — КАРАСІ ПО-ЄВРЕЙСЬКИ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 6 — САЛАТКА “МІЗЕРІЯ”

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 7 — КВАСОЛЕВА ЗУПА

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 8 — ЛИСИЧКИ З КУЛЕШЕЮ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 9 — САЛАТКА

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 10 — РОҐАЛИКИ З КОНФІТУРОЮ

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 11 — МАНДАРИНОВИЙ СИРНИК

II► “Галицькі Смаколики” — рецепт 12 — ГРИБНА ЮШКА З ПЕНЦАКОМ

II► “Галицькі Смаколики” — ВСІ РЕЦЕПТИ ► playlist ►


Кулінарний Записник
“Галицькі Смаколики”

 
Кулінарний Записник «Галицькі Смаколики» містить неперевершений всесвіт вишуканих галицьких смаків за мотивами бестселеру Софії Андрухович “Фелікс Австрія” (“Видавництво Старого Лева”) та його екранізації — стрічки “Віддана” від компанії “FILM.UA”.
“Видавництво Старого Лева” без зайвих роздумів видає кулінарний бестселер — “Галицькі Смаколики”!

У Кулінарному Записнику „Галицькі Смаколики“ будь-яка господиня — кухарка чи-то завзятий кухар — відшукають собі рецепти страв галицької кухні від кулінарної майстрині пані Стефи.

Кулінарний Записник “Галицькі Смаколики” містить рецепти, атмосферні світлини та кадри з фільму. Усі рецепти подані у формі листів досвідченої господині своїй племінниці Софії. В цих листах вона вчить молоду жінку вишукано готувати та сервірувати найрізноманітніші страви.








З рецептами для Кулінарного Записника допомогла дослідниця галицької кухні пані Маріанна Душар, відома як кулінарна блоґерка пані Стефа.

— Галицька кухня в 12 переписах — чи це можливо? Напевно, що ні… Однак, без грибової зупи чи роґальків з рожею тяжко уявити собі кухню галицького дому. Мені б дуже хотілося, щоб ця епістолярія мала продовження — можливо, хтось знайде зшитки з переписами своєї прабабці і спече нарешті власне той “пляцок з априкозами”, смак якого пам’ятав через роки… А потім запише кілька своїх “коронок” в цей зошит. І цей колообіг таємних знань не обірветься… — розповідає пані Стефа про роботу над Кулінарним Записником.


Тож, Записник “Галицькі Смаколики” можна буде доповнити власними рецептами, ідеями та записами — для цього у ньому окремо відведені сторінки — адже це Кулінарний Записник!
Записник “Галицькі Смаколики” — гарна нагода створити свою особливу книжку рецептів: продовжити родинні традиції або й започаткувати нові. Коронні страви, нáїдки, які дивують, кулінарні винаходи та витребеньки, різноманітні рецепти, отримані у спадок від Мами чи Бабусі — усе це більше, аніж просто їжа…

— Коли ми почали працювати над фільмом “Віддана”, відразу зрозуміли, що культурна спадщина Галичини тих часів була настільки багата, що вмістити її лише в одну кінострічку неможливо. Кулінарія — тільки одна з наявних граней, проте принципово важлива. Вечеря для родини була не просто вживанням їжі. Це була кульмінація дня з власними ритуалами, під час якої люди спілкувались у сімейному колі, зміцнювали родинні зв’язки. Водночас рецепти були цінним скарбом, яким старші жінки ділилися з молодшими родичками, а ті — зі своїми. Ось цю спадкоємність ми і намагаємось зберегти та транслювати якомога ефективніше. І здійснення проєктів на кшталт Кулінарного Записника дозволяє казати нам про створення повноцінного всесвіту, що утворюється навколо роману “Фелікс Австрія” та його екранізації — “Віддана”, — поділилась продюсерка романтично-фантазійної стрічки “Віддана” Надія Зайончковська.

Вишукана клясика, написана на сторінках роману в поєднанні з особистим ґастрономічним досвідом, дозволить кожному створити свою унікальну кулінарну історію. Кулінарний Записник “Галицькі Смаколики” — це шанс переконатись, що готувати у стилі “Фелікс Австрія” можливо!

Кулінарний Записник “Галицькі Смаколики” вийшов друком у “Видавництві Старого Лева” в грудні 2019 року.

Придбати Кулінарний Записник “Галицькі Смаколики” можна за посиланням
“Галицькі Смаколики”

“Фелікс Австрія”
“Віддана”

 
Дія роману “Фелікс Австрія” відбувається в 1900 році в Станіславові (нині Івано-Франківськ). Роман написаний як щоденник головної героїні Стéфи, де кожний розділ відповідає якомусь дню або присвячений спогадам і не позначений датою. Авторка роману Софія Андрухович жила в Кракові коли починала писати роман, її краківський гуртожиток називався “Felix”. Дізнавшись про це, батько авторки — Юрій Андрухович — запропонував назву для роману з девізу Австро-Угорщини: “Bella gerant alii, tu felix Austria, nube” (“Нехай воюють інші, а ти, щаслива Австріє, укладай шлюби”).

Під час створення роману Софія Андрухович, зокрема, користувалася газетою “Kurjer Stanisławowski” початку XX століття. В мові роману вживаються численні галицькі діалектизми, більшість з яких пояснено у примітках. Герої роману живуть на вулиці Липовій у Станіславові, тепер це вулиця Шевченка в Івано-Франківську, де живуть батьки авторки.
Роман “Фелікс Австрія” був перекладений німецькою мовою та виданий австрійським видавництвом «Residenz Verlag» під назвою “Der Papierjunge” (“Паперовий хлопчик”). Також роман було перекладено чеською, горватською, угорською, польською і французькою мовами.

Права на екранізацію роману придбала компанія “FILM.UA Production”.
Фільм став повнометражним дебютом для його режисерки Христини Сиволап.
У головних ролях — Маріанна Янушевич, Алеся Романова та Роман Луцький.
Фільм під назвою “Віддана” вийшов у прокат в січні 2019 року.





Історія починається в Станіславові у другій половині ХІХ століття.
Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але вдається врятувати двох дівчат — рідну доньку Адéлю і доньку хатніх робітників Стефáнію. У мить розпачу доктор Анґер вирішує виховувати дівчаток разом… Перед смертю доктор Анґер заповідав, щоби долі дівчаток переплелися і що Стéфа має служити Адéлі, хоч як би їй не було важко. Стéфа сприймає своє служіння Адéлі як обов’язок і обіцянку доктору Анґеру, якому вона дуже вдячна…

Минає 25 років…
Дівчата виросли і так само нерозлучні, хоча Адéля тепер заміжня за скульптором надгробків Петром Скориком. Втім, Адéля не плідна…
Стéфа ж веде господарство, втамовуючи свою пристрасть у кулінарії.
Та Стéфа і Адéля й досі не розуміють, хто вони одна одній — сестри та подруги, чи служниця та господиня?…

У калейдоскопі любові та ревнощів, у трикутнику між Адéлєю, Петром і Стéфою, у мережеві подвійних сенсів та таємниць межа між реальністю й вигадкою остаточно зникає… Що ж станеться, коли ілюзія почне розвіюватися, а замість неї вималюється реальність?…
Втім, окрім романтичної лінії в романі присутня й детективна лінія сюжету, в який вплетено хлопчика на ім’я Фелікс. У Станіславові з християнських та єврейських храмів зникають цінні предмети, і з цим якось пов’язаний маленький Фелікс…
Головні герої кінороману будуть опікуватись незвичайним хлопчиком Феліксом, намагаючись вирвати його з-під опіки фокусника-шахрая, який і використовує дитину для крадіжок. Петро прив’яжеться до Фелікса як до сина…
Кохання, ревнощі, містика, драма, а також атмосфера витонченої Галичини початку ХХ століття, вишукані вбрання та строї австрійської доби Монархії Габсбурґів, вишукані страви галицької кухні та безкінечні шпацéри-прогульки стародавнім містом Станіславів…

II► “Віддана” — трейлер

Дізнавайтеся більше про роботу над фільмом на офіційних сторінках:
“Віддана” — facebook
“Віддана” — instagram

Отже, Вельмишановнє Панство, насолоджуйтесь вишуканою галицькою кухнею, читайте роман Софії Андрухович “Фелікс Австрія”, переглядайте кінороман “Віддана”, замовляйте своїм господиням Кулінарний Записник “Галицькі Смаколики” і проводьте Різдвяні Свята в домашньому затишку з Галицькими Смаколиками!

Джерела матеріялу:
© “FILM.UA Production”
© “Видавництво Старого Лева”
© Софія Андрухович
Аранжування музики – композитор Максим Корнилюк
© “Фіртка”
© “Типовий Франківськ”
Матеріяли з відкритих джерел.
Укладач матеріялу:
℗ Dem’än Dzüba
© «Porohivnyçä»
2020.Ⅻ.22