Перейти до контенту

Токмак — це Україна? Не десовєтізовані вулиці

Токмак — це Україна?
Не десовєтізовані вулиці

 
Токмак — це Україна? Безперечно!
Невелике місто Токмак на Запорожжі — це Україна, й це беззаперечно! Але є ще одне але…
У попередній публікації майданчика «Порохівниця» розглядалось питання про те, як в Токмаку від імен Василя Вишиваного і Марка Безручка місцевих ватніків корчами корчить!
Проте, попри пафосні заяви УІНП про "завершення декомунізації" по всій Україні, на Запорожжі і в Токмаку зокрема, лишилось ще купа не декомунізованих і не десовєтізованих вулиць та об'єктів!
Якщо поглянути на мапу міста Токмáк, виявиться, що лишилось ще вдосталь вулиць з окупаційними россійсько-совєтськими назвами.


Десовєтізація "по-пшонному" в місті Токмак

Про особливості декомунізації в Токмаку майданчик «Порохівниця» розповів ще 2016 року в матеріялі Токмак — на честь Василя Вишиваного названо найдовшу вулицю Європи.

В матеріялі про перейменування найдовшої вулиці Європи і Токмака на честь Василя Вишиваного детально розповідається землякам хто такий Василь Вишиваний, потім розповідається про реакцію місцевої сєпар-"власті" на рішення Києва, а потім детально перераховано всі ці окупаційні совєтсько-россійскіє назви вулиць, котрі місцевій "власті" вдалось "сховати" від декомунізації.

Згадувалось і про хитрування місцевої "пшонної" сєпар-"власті".
Так, наприклад, нинішню вулицю Василя Вишиваного, яка раніше звалась совєтською окупаційною назвою "уліца володáрскоґо" місцеві "нардепи" вирішили "перейменувати" з …"володáрського" на "волóдарського" — мовляв, "на честь володарів"! Яких, в біса "володарів" — "володарів кільця"?
(В лапках курсивом подано саме совєтські окупаційні назви мовою ориґіналу — кацапською говіркою але українським транслітом, щоби підкреслити окупаційний характер їх назв.)
Вулицю "лєніна" назвали Володимирська — мовляв, це "на честь Володимира". Якого "Володимира"? Хλйла?
Головну вулицю міста "Рєволюционную" місцеві "крєпкіє хазяйствєннікі" теж "перейменували" в "Революційну" — "в чєсть всєх рєволюций"; "пролєтарская" теж лишилась з цією ж назвою — "в чєсть рабочіх заводу імєні кірова" (котрий спільно вщент розграбували оліґарх-злочинець кало-мойскій і ці ж місцеві провладні "крєпкіє хазяйствєннікі"), вулицю Жовтневу ("октябрьскую") теж лишили Жовтневою — "просто в чєсть осєннєґо мєсяца"; вулицю "щорса" — на "щорса, но друґоґо щорса".
Мовляв, "вносілі новый смысл"!

В Києві глянули на ці хитрування коллаборантів і зрештою, рекомендацією УІНП після затвердження профільним комітетом Верховної Ради України у наказному порядку наказали перейменувати ці вулиці в декомунізовані українські топоніми, що й було втілено розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації № 275 від 19.V.2016.
На жаль, хитруни з міської ради не понесли покарань за свої маніпуляції та саботаж Закону про декомунізацію.
Недокомунізовані вулиці отримали нові українські назви:
— вулиця Центральна — колишня вулиця Революційна
— вулиця Василя Вишиваного — колишня вулиця Володарського
— вулиця Залізнична — колишня вулиця Щорса
— вулиця Героїв України — колишня вулиця Жовтнева
— вулиця Перемоги — колишня вулиця Пролетарська

Якби місцеві можновладці не хитрували, було би все інакше. Якби головну вулицю міста назвали на честь найвідомішого уродженця Токмака, леґендарного воєначальника, генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка — не стала б головна вулиця міста фактично безіменною Центральною. Натомість, іменем славетного земляка було названо вуличку десь в нетрях приватного сектору на околиці.
Але місту Токмак просто неймовірно поталанило, що найдовшу вулицю не лише міста, але й всієї Європи було названо іменем Василя Вишиваного! Велика честь жити на вулиці імені Василя Вишиваного!
Її би до ладу довести тепер…

Сайт міської адміністрації Токмака відреагував на повторне перейменування вулиць цілком очікувано.
Адже влада в місті Токмак все ще належить ґауляйтеру клана Пшонки, виходцю з Новошахтінска (РФ) Іґорю Котєлєвскому.
Під заголовком «"Подарунок" з області, або як токмацькі вулиці перейменували вдруге» маніпулятивно подається інформація щодо вимоги центральної влади позбавитись від коллабораціонтських хитрощів з "перейменуванням" вулиць, коли назви лишались незмінно старими, совєтськими, але ніби-то "вносілся новый смысл"!
Місцева сєпар-"власть" була вельми незадоволена тим, що довелось назвати на честь Василя Вишиваного найдовшу вулицю міста.
Цитата:
"Якщо з чотирма вулицями більш-менш зрозуміло, то з Василем Вишиваним – далеко не всім.
Отже, якщо вірити інтернет-джерелам, Василь Вишиваний – це псевдонім Вільгельма Габсбурга, який походив із відомого австрійського імператорського роду Габсбургів. Це український військовий діяч, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої Світової Війни. Дуже тісно повязаний з Прикарпаттям – як своїми помислами, так й життєвим шляхом."

Як бачимо, пророссійський окупаційний пшонний ґауляйтер міста Токмак зі своїми приспішниками вкотре вводить в оману.
Жодного слова про те, що Василь Вишиваний тісно пов'язаний із Запорожжям, звільняв місто Запорожжя від першої совєтської окупації большевиків та махновців, був комендантом міста, прикривав з тилу Кримську визвольну операцію Петра Болбочана…
Натомість, коллабораціоністи підкреслюють: "тісно повязаний з Прикарпаттям", ніби Галичина і Карпати це щось страшне, а до Запорожжя Василь Вишиваний і не має жодного стосунку! (так спішили, що навіть апостроф у слові "пов’язаний" проґавили). І ця недолуга апеляція "якщо вірити інтернет-джерелам" — а що, підручники з Історії відкривати не намагались? Хоча, це риторичне питання… Ну які українофоби та любителі "русскоґо міра" будуть вивчати Історію України?

Схоже, статейку дряпала напівграмотна "ісполкомовская жорналістка" арманша ))) — судячи з заголовку та кількості маніпуляцій і помилок. Маніпуляції щодо особи Василя Вишиваного та ця сепарація заходу і сходу — ниці та українофобні!
Не кажучи вже про маніпулятивну брехню щодо "мороки з документами" — жодної мороки з документами ні у кого не виникло під час декомунізації, нікому з громадян не потрібно було нікуди сплачувати жодної копійки, в усьому документообігу та реєстрах поступово змінюються окупаційні совєтські назви на нові українські. Є лише штучні маніпуляції з боку провладних коллаборантів та аґресивна істерика місцевих ватніків. Їх корчами корчить від всього українського!

Отже, замість того, щоб розповісти мешканцям міста Токмак за леґендарного Василя Вишиваного, окупаційний россійсько-фашистський кримінальний режим міської "влади" продовжує грати на руку Кремлю. І до 2020-го року постійно накручували істерію у місцевого населення щодо перейменованих вулиць, а особливо щодо вулиці Василя Вишиваного.
П'ятий рік вже з миті декомунізації й перейменування вулиць в місті від українських назв місцевих ватніків та сєпар-"власть" шматує так, що вата шматтями всюдибіч розлітається!
Результати цього роздмухування українофобії зафіксовано у попередній публікації майданчика «Порохівниця».
А наслідки будуть плачевними…
Прийде "русскій мір"

Хочеться вірити, що зрештою понесуть справедливе покарання всі россійсько-фашистські коллаборанти та кримінальні окупанти, які вже декілька років поспіль безмежно грабують і "володарюють" в місті Токмак і на Запорожжі…

Токмак Василя Вишиваного

Вулиця Василя Вишиваного на мапі Токмака
(Google Maps так і не оновили декомунізовані назви вулиць і населених пунктів)

Токмак — не десовєтізовані вулиці

До речі, варто звернути увагу Вельмишановного Панства на всі умисно "непомічені" й не десовєтізовані вулиці в місті Токмак.
Актуальні назви вулиць на мапі міста Токмáк в OpenTopoMap.
(В лапках курсивом подано саме совєтські окупаційні назви мовою ориґіналу — кацапською говіркою але українським транслітом, щоби підкреслити окупаційний характер їх назв.)
(Вибачте за великий перелік).

"Уліца 9-є Января"… Ганебно залишилась в Токмаку "уліца 9 января в чєсть январьскоґо восстанія 1905 ґода"! Який стосунок до Токмака має виступ проти монархії Романових через ганебну поразку в "русско-японской войнє"? Ну захитався трон Ніколая-ІІ, в Токмаку труха посипалась, чи що?
Українських персоналій і подій немає, на чию честь називати вулиці? Можна рекомендувати назвати цю вулицю на честь Героїв Крут, Січових Стрільців чи Запорожського корпусу Петра Болбочана.
"Уліца 14 сєнтября" поруч — це дата ніби-то "расстрєла рабочіх токмакского завода "Красный Проґрєсс", котрі вийшли "за совєтскую власть" так, як в наші дні виходили "рабочіє дамбасса за русскій мір".
"Уліца 9-є Мая"… Весь Світ 8 травня вшановує жертв Другої Світової війни, а "дєвята-мая" це совєтський "дєнь пабєдабєсія".
"Уліца 8-є Марта"… А інакше вшанувати жінок ніяк? Берегиня, Мамо, Бабуся — це не вписується в "скрєпы"? Тільки "дєнь 8 марта"?
Ну хоч "уліцу Клары Цеткін" прибрали.
"Уліца Карла Лібкнєхта" (колишня Гофманштрассе).
"Уліца Карла Маркса", Карл!
"Уліца Энґєльса"
Якщо ключові ліві ідеологи соціялізму, оспівані совєтською ідеолоґією, не походять з московії, то їх не варто декомунізувати?
"Уліца Олєґа Кошевоґо"… Вигаданий персонаж сталінсько-пропаґандистської "Молодой Ґвардії" від пісатєля-пропаґандиста Фадєєва.
"Уліца Зоі Косьмодємьянской"… Диверсантка "красной арміі", підпалювала хати в дєрєвнях, за що россійські ж крєстьянє спіймали її та віддали нацистам.
"Уліца Ватутіна" — член компартії РСФСР, учасник встановлення совєтського окупаційного режиму в районі міст Луганське і Старобільське, проте більш відомий цей персонаж як м'ясник і воєнний злочинець, котрий разом із ґєорґієм жуковим погнали форсувати Дніпро "к 7 ноября" без зброї сотні тисяч Українців — дідів, калік, юнаків і зовсім дітей — всіх, хто був в окупації. Ці десятки тисяч невідомих і безіменних полеглих увійшли в історію під загальною назвою "чорносвиточники"…
Дякувати, хоч не було в місті вулиці кліма ворошилова — луганського слюсаря, прототипа сучасних сєпар-жмуриків "мотороли" і захарчєнка — у 1920 році саме клім ворошилов особисто влаштував каральну операцію в місті Великий Токмак і влаштував розстріл близько 300 мешканців міста в центральному сквері, де й закопані тіла в чисельних ямах, поверх яких встановлені "памятнік погібшим освободітєлям" та стелла "воінам-інтернационалістам-афганцам".
"Уліца Алєксандра Матросова"… Яке відношення до міста має Мухамєд'янов Шакір'ян Юнусовіч, він же Алєксандр Матросов? Дезертир, штрафбат, згідно совєтської пропаґанди "закрыл грудью нємєцкую амбразуру""ґєрой Совєтскоґо Союза". Може, краще — вулиця Фінська, бо вже склалось, що той район називають Фінський (через забудову фінськими будинками).
"Уліца Лєванєвскоґо" — льотчік, "ґєрой Совєтскоґо Союза", продукт совєтської пропаганди, яке відношення до міста і України взагалі?
"Уліца Чкалова" — льотчік, "ґєрой Совєтскоґо Союза", продукт совєтської пропаганди, яке відношення до міста і України взагалі?
"Уліца Ґастелло" — міфічний льотчік, ще один продукт совєтської пропаганди.
"Уліца Ґаґаріна" — перший космонавт, оспіваний Совєтами й Совєтами ж вбитий "за нєнадобностью"! Хлопця жаль, звісно, бо Юрій Ґаґарін не винний, що став інструментом совєтської пропаґанди, але саме тому, що його ім'я використовують як "сімвол вєлічія СССР", на жаль, варто позбутись, аби не давати любителям Совка постійно бухтіти "какую страну патірялі"!
"Уліца Сєрёґіна" — космонавт, що загинув з Ґаґаріним, яке відношення має до міста?
"Уліца Вєрєтєннікова" — россіянин, "ґєрой Совєтскоґо Союза", загинув під селом Хрещатик на Черкащині. Яке відношення має до міста?
"Уліца Ґрішунова" — россіянин Єґор Ґрішунов, "ґєрой Совєтскоґо Союза", загинув під Мелітополем. Ну, в музеї увічнити ім'я, ну на стелі "Книга Пам'яті" біля "танка" чи в іншому тотемному для пшонного пророссійського контингента місці — "мєморіала на Чапаєвкє". Вулицю назвати нормальною назвою, щоб діти не питали, що то за Гриша.
При цьому, український дитячий письменник Микола Трублаїні у 1941-му загинув під Токмаком, між тодішніми німецькими селами Rückenau і Tiegerweide (нині Козолугівка і Мостове, відповідно), там обабіч дороги стоїть невеликий пам'ятник. Але в Токмаку немає вулиці Миколи Трублаїні!
"Уліца Максіма Ґорькоґо" — головний совєтський "пролєтарскій пісатєль" олёша пєшков на дєрєвню дєдушкі тьопав пішки через Токмак? Муравським шляхом шкріб "в стєпі Таврійскіє, в пєскі Олёшковскіє", да?
"Уліца Владіміра Маяковскоґо" — головний совєтський "пролєтарскій поэт" — в залежності від стану алкогольного сп'яніння це вічно п'яне двохметрове одоробло могло або писати схвальні віршики про Україну, або навпаки обізвати Українців "хохлами" та всіляко попринижувати. Мешканцям цієї вулиці подобається жити на вулиці імені вічно упоротого алкаша?
"Уліца Королєнко" — оспіваний Совєтами "русскоязичний пісатєль малороссійско-польськоґо проісхождєнія", захоплювався "вєлікороссійской літєратурой", писав виключно москвинською говіркою, Україну вважав "малороссієй", у своїй найвідомішій повісті "Слєпой музикант" зневажає, ображає й принижує Українців. Совєтами був оспіваний "за нєпрімірімость к царскому рєжиму", як це відзначив лєнін, але згодом сам Короленко розчарувався в "совєтской власті" й помер з голоду у злиднях в Полтаві під час Першого Голодомору 1921 року.
100 років тому вулиця Короленка була передмістям Токмака під назвою Причепилівка.
"Уліца Лєйтєнанта Шмідта", "Пєрєулок Шмідта" — керівник Севастопольського збройного повстання 1905 року на крейсері "Очаків" Пьотр Пєтровіч Шмідт особисто побував у нас на Бабаківці? А "дєті лєйтєнанта Шмідта" бува не розсіяні по Токмаку від Бабаківки й Ріжка до Лугівки? Крейсер "Очаків" з "очаковцамі" ніде там не застряг в степах України на річці Токмак? Тоді чому аж два топоніми на честь лейтенанта Шмідта?
"Пєрєулок Пєрвомайскій""пєрвамай" був головним "праздніком" лише в СССР і Третьому Райху! "Зіґ Хайль, товаріщі!"
"Уліца Красная" стала вулицею Червоною…

Також щось варто вирішувати з "ісконно русскімі імєнамі культурных дєятєлєй": Пушкін, Лєв Толстой, Нєкрасов, чорносотєнєц та антисеміт Достоєвскій, Маяковскій, Максім Ґорькій, псевдо-"учониє" Ломоносов і Мєндєлєєв, психопат Ціолковскій
Бо у нас в місті іменем Олександра Довженка названо провулок на околиці, а мєндєлєєви-достоєвскіє аж рясніють!
А саша пушкін так і взагалі вкрав запорожську назву Лукомор’я — це якраз той терен за Дніпровими Порогами між Великими Лугом і Озівським морем — між Луками й морем — Лукомор’я, де найвищі гори Більмак і Токмак — тобто наш запорожський терен!

Поза увагою лишились назви парків!
"Парк імєні С.М.Кірова" — занедбаний і покинутий парк в балці Салган, мав офіційну совєтську окупаційну назву на чєсть Кірова, як і знищений завод — така вже була пропаґандистська мода в "странє совєтов", ліпити "святих" з тих, кого вони самі ж і прибрали (Кірова вбито за наказом сталіна, щоб не заважав, так само, як і першого совєтського пропаґандиста володарскоґо-гольштейна).
Офіційно цей покинутий парк не перейменовувався під час декомунізації.
"Парк імєні Чапаєва" — Прибережний парк між вулицями Володимирська (колишня "лєніна") і Паркова (колишня "чапаєва"), нині там зведено церкву УГКЦ Св. Петра і Павла.
Парк при березі ріки Токмак можна назвати Прибережним парком.
 

Імена, варті увіковічнення!

Зовсім в місті не пам'ятають про славетних уродженців з Токмака:
Єфименко Петро Савич — історик та етнограф. Петро Єфименко опублікував статтю, повернувши таким чином з небуття останнього кошового отамана Запорожської Січі Петра Калнишевського.
Денисенко Василь Семенович — історик та етнограф, належав до наукової школи Михайла Грушевського.
Чечет Григорій Герасимович — один з перших вітчизняних авіаконструкторів, винахідник-самоучка, винахідник вітчизняного літака з двигуном внутрішнього згорання.
Сардак Григорій — український хірург, піонер судинної хірургії.
Ковтуненко Іван Наумович — козак 4-ї Київської дивізії Армії УНР, Герой Другого Зимового походу, розстріляний совєтськими окупантами разом з іншими 359 мучениками під Базаром…
Барон Лью Ґрейд — Lew Grade (Лев Виноградський) — батько британського телебачення, єдиний виходець з Токмака, що отримав з рук Королеви Британії Єлизавети ІІ звання Сера Великої Британії! Імпрессаріо, медіямагнат, засновник і правовласник телеканалів, телешоу, продюссер "Маппет-шоу", "The Beatles" та Майкла Джексона, все ще є правовласником частини їх композицій. Помер в 1998 році.
 
Варто було б вшанувати і визволителів Запорожського краю часів Визвольних Змагань.
Кримський похід Запорожців Болбочана розпочався безпосередньо на Запорожжі, під прикриттям Василя Вишиваного. Петро Болбочан та його Запорізький корпус Армії УНР звільнили від большевиків та білих не лише більшу частину Запорожського краю, але звідси почали свій леґендарний Кримський похід!
 
Ну хоч непримітну "уліцу островскоґо" в нетрях на околиці назвали іменем славетного й леґендарного земляка Марка Безручка
Генерал-хорунжий Армії УНР Марко Безручко врятував Варшаву, Польщу і Європу від "красного тєррора" "красной арміі" і совєтської окупації ще в 1920 році… Певно, пристойної вулиці в місті не знайшлось, назвали вуличку подалі, в нетрях… Та й то, якби не тиск зверху від центральної української влади…
Ось така "пшонная дєкоммуннізация" пройшла в Токмаку.
 
Але так діло не годиться!
Вкрай важливо позбавитись від окупаційної топоніміки.
Для цього не потрібно проводити "референдуми" чи "народниє ґаласаванія" (бо як довела вже практика та вибори-2019, народ у нас не сповна розуму). Для цього необхідна про-українська влада в місті, рішення міської Ради, узгодження з відповідним профільним комітетом Верховної Ради України (щоби в реєстри топоніміки було внесено зміни) і просто прибрати окупаційні назви, замінивши їх на нормальні, українські! Є безліч видатних постатей в українській історії, борців за Незалежність України, є купа видатних уродженців міста, зрештою — може досить зубами чиплятись за совєтско-россійскіє назви?
І най би там як не верещали совки, ватніки і сєпари, необхідно жорстко й безкомпромісно, у наказному порядку перейменовувати недокомунізовані й недосовєтізовані топоніми, прибирати й знищувати будь-які залишки совєтських окупаційних артефактів, котрих лишилось вдосталь.
Біля школи №12 у туях причаїлась стела з мерзенною головєшкою камсамольца в будьоновкє"50 лєт ВЛКСМ" — місцеві ватніки ходять туди на поклон! Статуя лєніна причаїлась за колишньою центральною прохідною "Південдизельмашу". Та що там, — совєтська символіка лізе в очі на стеллі меморіального комплексу "Книга Пам'яті" й на тому ж комплексу "в Чапаєвкє" (с.Благодатне), не кажучи вже про всі ці фальшиві дати "1941-1945", хоча Другу Світову війну у 1939 році роздмухали СССР і Третій Райх!
Тож, вкрай необхідно довершити до кінця не лише декомунізацію і десовєтізацію, але декацапізацію, прибравши нарешти і з мапи України і з землі українською кацапські окупаційні россійсько-імперські та совєтсько-россійські назви.

Україна і Запорожжя будуть в путах "русскоґо міра" до тих пір, доки в топоніміці будуть присутні імперські совєтсько-россійські назви!
Метастази "русскоґо міра" треба вичищати!

Постери і матеріял для сайту «Порохівниця»
© «Porohivnyçä»
© Dem'än Dzüba
Dnipro-Sičeslav
Tokmak, Zaporožžä
UKRAЇNA
2020.X.15